Murphys lag

2 Mar

Mats Lundgren är jurist på branschorganisationen Avfall Sverige och säger i Expressens reportage idag (för övrigt ett relativt bra sådant; mer fakta- än personcentrerat) att “Att ta matavfall från en container är stöld eller snatteri”. Han har inget rättsfall att backa den uppfattningen med, men nämner att två sopdykare anhölls i Umeå vid årsskiftet.

Enligt Sveriges Radio är dessa två nu misstänkta för egenmäktigt förfarande. Alltså varken stöld eller snatteri. Nu har jag så klart inte bättre koll på lagboken än någon som titulerar sig jurist, men Google är min vän och hjälper mig att hitta skillnaden mellan stöld och egenmäktigt förfarande. Den väsentliga skillnaden är att stöld innebär ekonomisk skada för den som blivit av med något, medan egenmäktigt förfarande är att ta något som inte innebär ekonomisk skada. Som sopor med andra ord.

Affärerna lider ingen ekonomisk förlust av att vi tar hand om deras sopor. Snarare hjälper vi dem spara pengar eftersom de – rimligtvis – betalar kilopris för att slänga sina sopor (och vi plockar ju tillsammans ut ett antal kilo från deras sopor). Om det nu inte är så att de säljer sina sopor till biogasföretag som är i behov av sopor för att tjäna pengar.

(Google visar vidare att begreppet egenmäktigt förfarande verkar användas mycket i mål mot trädkramare och fredsaktivister som kedjat fast sig vid maskiner eller sittdemonstrerat för att störa transportleder.)

Nyligen togs ett liknande fall upp i England, där en dykare plockat mat i Tescos sopor. Hon står nu åtalad för “theft by finding” vilket väl var och en torde märka redan på formuleringen att det är något galet. “Stöld genom upphittande”? Lagen är tydligen relativt ny och har bland annat använts för att böta personer som lämnat in upphittade värdesaker till polisen…

Det ska så klart bli spännande att se hur ärendet slutar, så vi får veta vad Svea rikes lag faktiskt tycker om dykandet. För både de båda umebornas och planetens skull hoppas jag att domen blir friande men oavsett slut så hoppas jag det är många som talar om för ICA-handlaren Anders Pettersson att det inte är helt okej att polisanmäla dem som tar hand om maten han slänger. Här finns butikens mailadress.

Då har vi alltså resonerat lite kring vad som är rättsligt rätt.

Kvar står frågan huruvida det är etiskt rätt att importera mat från fattiga länder som svälter, slänga den och till sist elda upp den.

One Response to “Murphys lag”

  1. Erik March 2, 2011 at 21:45 #

    Den som ni möjligen skulle kunna anses snatta/stjäla från är väl företaget som tar hand om soporna och som, vilket du också skriver, rimligen får betalt i direkt relation till den mängd avfall butikerna ger upphov till.

    Därmed inte sagt att jag tycker det ni gör är fel. Även om det kan vara juridiskt kontroversiellt så är de principiella anspekterna i fråga om etiska och miljömässiga vinster enligt min mening långt mycket större.

Leave a comment